Genbrug af tekstiler

Her på Birkegården gør, arbejder vi meget med genbrug af ressourcer. Vi genanvender materialer der allerede er produceret, før vi anskaffer materialer af ny produktion.
Herunder fortæller jeg lidt mere om hvorfor med fokus på tekstilindustrien.👇

Genbrug og Affaldshåndtering

Vi danskere bliver hele tiden bedre og bedre til at tænke på miljø, klima og naturens sundhed. Dette kommer bl.a. til udtryk i, at vi køber mere og mere økologi. Det økologiske udvalg af fødevarer og tøj stiger og kan tilmed købes i næsten alle supermarkeder. I det hele taget er der flere og flere af os der ønsker en ren dagligdag med rene, naturlige og etiske hverdags produkter. Efterspørgslen på gode og ærlige produkter skaber grobund for et marked der løser disse dilemmaer. Jeg tror ikke man kan finde en eneste branche hvor der ikke er en eller anden form for grøn politik i dag.

Minimering af affald, genbrug hvad genbruges kan, komposter hvad komposteres kan. Er der stadig noget tilbage af produktet nu, så skal det affaldssorteres.

Ovenstående er en god affaldspolitik flere og flere naturligt følger. Der opstår mange grupper på de socialemedier omhandlende bevidst livstil. Den minimalistiske livsstil, hvor man bruger så lidt som muligt og er meget bevidst om det forbrug man tilvælger. Der er Zerowaste, omhandlende et liv uden affald, man gør en indsats for ikke at købe varer der skaber affald. Dertil er der også alle bæredygtigheds grupperne og naturgrupperne. Der er virkelig meget bevidsthed om valg af livstil og hvordan forbrug og livsstil i det hele taget påvirker vores samfund og vores klode. 🌎

Bevaring af ressourcer i kredsløb ♻

Her på Birkegården gør vi en aktivt indsats for at rede vores ressourcer før de ender som affald. Vi vil gerne forlænge levetiden på nogle af de produkter, der allerede er produceret. Vi genbruger, for derved spare miljøet for ny produktion.

Via Birkegården’s Sæberi gør vi bl.a. en indsats for at bevare tekstiler i kredsløb.
(Du kan læser lidt mere om produktionen af tekstiler lidt længere nede i teksten 👇)
Vi har startet vores egen produktion af hverdags produkter der er med til at øge genbrug af tekstiler. Vi har tilmed valgt at producere produkter der kan genanvendes i den daglige husholdning og derved erstatte mange engangsprodukter.
Oprindelsen af de tekstiler vi anvender, til vores produktion af genanvendelige produkter til husholdningen, kommer først og fremmest fra private og fra de lokale genbrugsbutikker. Vi gør et aktivt forsøg på at rede tekstilerne så tidligt i efter de er blevet kasseret. Hvis vi ikke kan skaffe nogle genbrugs tekstiler, så køber vi kun GOTS- certificeret. (Læs om GOTS Længere nede i teksten👇).

Produktionen af genanvendelige teposer med genbrug

Her under kan du se et lille billedgalleri med produktionen af genanvendelige teposer. Teposerne kan anvendes til løs te eller til vores Urtetebad.

Til produktionen af vores genanvendelige teposer, er både sytråd og knapper fra genbrug. Jeg har efterhånden fået samlet en stor kasse med knapper og en flere med sytråd der bliver brugt af i produktionen. Kassen med knapper får jævnligt tilføjet lidt nyt, f.eks. fra ødelagt og kasseret tøj, fra genbrugsbutikker og fra private givere. Sytråd har jeg helt tilbage fra en tid, hvor min mormor var syerske. Jeg har en stor kasse forskelligfarvet overlock tråd. En overlockmaskine bruger flere ruller med samme farve tråd, for at lave en ensfarvet syning. Der bliver indimellem kasseret enkelte ruller overlocktråd med rigtig mange meter på. Der er mange steder i produktionen af tøj og andre tekstilvarer, der sker et spild af ressourcer, helt nye ubrugte ressourcer, som blot bliver kasseret inden de har været ude at gøre gavn og glæde i vores hjem.

Tekstilers produktion

Som lovet tidligere vil jeg skrive lidt om tekstilernes rejse igennem deres industrielle produktions forløb.

🚜Tekstilerne skal først dyrkes, hvis altså de kommer fra en naturlig oprindelse. Dette foregår på et landbrug, hvor der anvendes maskinkraft, menneske kraft, vand næring og måske kemi i form af sprøjtegifte og kunstgødning. Her i den første del af produktionsforløbet, starter alle de etiske og politiske dilemmaer. Disse dilemmaer er ens med dem vi har i vores fødevareproduktion.

🏭Nu skal råvarerne omdannes til tekstiler. Dette sker på fabrikker, hvor der skal spindes garn, væves stof og farves. Her er der igen nogle etiske overvejelser, specielt omkring arbejdsforhold for de mennesker der udfører arbejdet. Der er nogle miljømæssige overvejelser i forhold til anvendelse af farver, giftstoffer og affaldshåndtering. Flere steder bliver giftige farvebade blot hældt direkte ud i junglen efter brug. 🦧

🥻Systuerne bliver nu det næste skridt på tekstilernes rejse, hvor der igen bør tages stilling til de arbejdende menneskers forhold. Flere steder er det kendt at syerskerne bliver låst inde, på systuerne med tremmer for vinduerne. Dette gør man angiveligt for menenskernes egen sikkerhed. Medarbejderer på dennetyper fabrikker har tidligere stukket af eller sprunget ud. 🗽

Vi skylder vores natur, og ikke mindst de mennesker der har været en del af produktionen, at tage stilling. Vi hjælper ved at holde ressourcerne i omløb via genbrug så længe som muligt. Vi bør anvende tekstiler uden plastik, men af naturlig oprindelse. Således kan vi tilmed være med til at vores forbrug ikke kommer til at belaste de truede miljøer i havet, med mikroplast der ikke kan nedbrydes.

GOTS Certificering

Hvis vi ikke kan skaffe brugte tekstiler til vores produktion, så anvender vi på Birkegården GOTS – certificerede tekstiler. Dette gør vi, for kun at bidrage til produktion af de materialer, der giver de bedst mulige vilkår for både vores medmennesker og vores natur.

Kriterierne for GOTS-Certificering består af krav til:

  • Miljø på alle stadier af fremstillingen.
  • Spildevandsbehandling
  • Kvalitet af det færdige produkt
  • Sociale krav baseret på de vigtigste normer fra Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO)

Læs mere om GOTS

Hvad skal du så gøre nu?

  • Jeg vil opfordre dig til at gøre følgende:
  • Brug de tekstiler du har, til de ikke kan mere.
  • Prøv om du selv kan finde genanvendelse af dine tekstiler
  • Find nogle andre der kan have gavn af dine tekstiler
  • Aflevere, selv meget ødelagte, tekstiler til genbrug, de fleste genbrugsbutikker har samarbejde med bl.a. bilindustrien der omdanner tekstiler til brug i nye biler.
  • Når du endelig skal købe nye produkter, hvor der indgår tekstiler i, så sikre dig at oprindelsen er god, enten genanvendt eller GOTS-Certificeret.

Lad os gøre en forskel for fremtiden ved at være bevidste forbrugere i dag!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at få mere af dette.

Processing…
Success! du er på vores liste.

🎊Bonus! Du får en rabatkode, når du tilmelder dig Nyhedsbrevet🎊

.

Her kan du se nogle af vores produkter, hvor vi har genanvendt tekstiler.👇